mushow kitestore
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
Mushow Kitestore
forum/poslední
comments/poslední
bazar
Návštěvy
TOPlist

SLINGSHOT RPM 2014 - review

Navigace: mushow.cz / Product reviews / SLINGSHOT RPM 2014 -..

RPM 2014 TEST

RPM je na trhu Open C kitu opravdovým pojmem. Nejen že v roce 2009 Slingshot přišel s tímto „shapem“ jako první (další firmy se k tomuto trendu přidaly), ale Slingy tento koncept i nadále vylepšuje.

Nové RPM se dočkalo řady vylepšení. Byl upraven tvar vrchlíku, zesílena byla odtoková hrana a to dosti výrazně. Vylepšeno bylo také ráhno s celým safety systémem, kdy již po prvním ohmatání zjistíte měkčí materiály, které špičkově pásnou do ruky. Vše je oblé a pohodlné.

 

Velikost 11m

Jedním z velmi záslužných vylepšení bylo vytvoření 11m2 velikosti. Kdo kiteboarding dělá již delší dobu, je mu jasné, že velikost 11m2 je klíčovou velikostí ve výbavě kitera. Kite perfektně stoupe, při učení triků je rychlý, ovkládání je intuitivní a přesné s lux rozsahem. Wind ale ještě nedosahuje takové síly, kdy by jste se báli jít do nových triků s respektem. 

 

11m2, nedílná součást výbavy kitera. Za půl roku jsme jedenáctku testli dostatečně a je to mázo!

Letové vlastnosti

Jízdním vlastnostem jsme se mohli věnovat již od podzimu, kdy došly první kousky RPM 2014. Prvním ostrým testem prošlo RPM na Mauru, kde jsme pobývali necelý měsíc. Kite jsme testovali v různorodých podmínkách od stálého po poryvový vítr, od rovné vody, přes chop, až po monster wave na One Eye a Manawě. Ve všech podmínkách RPM obstál na jedničku. Překvapila nás velice nízká váha celého kitu. Kite vyniká v konečné rychlosti letu i v rychlosti točení, což jsme ocenili hlavně ve vlnách na OneEye. Kite můžete rychlostně a vlastnostmi nastavit na HC wakestyle, kdy ovládací lajny vážete na „úzko“. RPM potom dosahuje velmi podobných vlastností, jako Slingshot Fuel. Pokud jdete na freeride, či wave a potřebujete zvýšit rychlost a rozsah kitu, navážete šňůry co nejbíže odtokovce „na široko“. Startování kitu z vody je bleskurychlé, odolnost vynikající.

Rozsah kitu je obrovský a to i díky 100% depoweru, kdy po povolení ráhna kite ztrácí okamžitě veškerý tah. I když je kite freestylově zaměřený, díky této výhodě se na RPM sveze prakticky každý freerider. Žádný stres, bezpečnost je prostě stoprocentní. Kite je velice oblíben i wakestylery, kterým poskytuje perfektní stabilitu a přímé intuitivní řízení, velice podobné wake speciálu Slingshot Fuel. Zdvih do skoku, díky monstr depoweru, je silný. S RPM se v ideálních podmínkách dostanete opravdu vysoko. Řízeni je přitom přesné a předvídatelné, takže každý kiter přesně ví, kde se kite nachází. Pro trikově zaměřené ridery je důležitá rychlost letu kitu. Každý freestyler ví, že bez rychlosti není triku. Ta je u tohoto kitu znatelně vyšší, než u předešlých modelů, což vám napomůže odrazit a ustát těžké triky zase o něco lépe. Co jsme měli možnost odzkoušet, přechytávání unhook triků je ve vzduchu jednodušší a tlak do rukou je o něco nižší, než u Fuela. Při přechyteh na vodě (např do blindu) je zase tlak do rukou o něco vyšší, nicméně stále komfortní. O naprosto bezproblémových startech z vody po pádu jsme již psali. Startujete okamžitě.

 

Nové RMP 2014 skvěle využijete skvěle na wakestyle, freestyle, freeride i wave. Univerzální kite!

 

Materiál

Na trvanlivosti celého kitu si u Slingu velmi zakládají. Žádná firma není stoprocentní a chyba se sem tam vyskytne. Slingshot se však stále více snaží, aby jejich kity vydržely i velmi nešetrné zacházení a problémům se snaží předcházet. Vrchlík je vyroben z v součastnosti nejlepšího dostupného materiálu Teijin. Hlavní bán a spíry jsou vyrobeny z Dimenzion Polyant dacronu 175 (DP 175) , nesporným lídrem v oblasti dacron kvality. Výztuhy a nárazové zony jsou naddimenzovány, vše je precizně zpracováno. Pro letošek, krom jiného, přibylo brutální zesílení odtokové hrany dakronem. Krom trvanlivosti se tímto zlepšilo i obtékání odtokovky a z toho vyplývající rychlejší a čistší let celého kitu. Kite je i při těchto vyztuženích až překvapivě lehký, což o5 vylepšuje již tak dokonalé letové vlastnosti.

RPM používá Slingshot patent One Pump (nafukování jedním ventilem), který vlatně již dnes používají všechny světově uznávané firmy. Ventily jsou velmi problémovou částí kitu. Již mnoho firem mělo s tímto segmentem problémy. Slingshot proto právě na tuto část kitu klade velmi vysoké nároky. Všichni víme, že s vyfouklým kitem se prostě lítat nedá a pokud jste na spotu vzdáleném třeba i kilometr od břehu, může jít doslova o život. Slingy proto věnuje materiálu ventilů zvláštní pozornost tak, aby ventily samovolně nepraskaly a vydžely i nešetrné zacházení v extrémních podmínkách. To samé platí samozřejmě i pro vnitřní duši kitu, která prostě musí vydržet. RPM jsme testovali jak ve vysokých teplotách, tak i v zimních podmínkách nízkých teplot. Vše bez problémů. 

 

I když na většině míst u nás bylo sněhu pomálu, RPM jsme na spotech v Jeseníkách proklepli maximálně.

Ráhno

Ráhno je stále vylepšováno již několik let. To letošní je o něco lehčí, s depowerem pod ráhnem, což už je několikaletý Slingy standard. Všechny díly na ráhnu jsou SAMOSTATNĚ velice rychle vyměnitelné. Nestane se vám tak tedy, že byste kvůli jedné poškozené části museli měnit půl ráhna, což je velice důležité. Díra depoveru byla upravena (vyvýšena) pro lepší úchop mezi prsty (unhook rideři). Zůstal rozmotávací mechanismus a velice užitečný stoperbal, pokud chcete dát odpočinout svým rukám. Velmi důležitý je protiskluzový grip ráhna, který se někomu může zdát drsnější, nicméně při prubingu nových triků neklouzavý a drsnější matroš velmi oceníte. Šňůry na ráhně jsou 4 a délka je dle velikosti kitu odstupňována na 20m, 23m a na light wind kitech 27m. Nosnost frontline je 800kg, backline potom 300kg. Čtyři šňůry znamenají bezproblémovost, při stoprocentním startu RPM by byla 5line zbytečná a tak nějak navíc.

 

Jak můžete vidět, kite jsme rozhodně nešetřili a testy probíhaly jak na vodě, tak na sněhu. Za období více než půl roku intenzivního pojezdu se na RPM 2014 nevyskytnul jediný problém. Pokud si tedy chcete svůj pojezd užít bez problémů a se špičkovým matrošem, určitě si nové RPM vyzkoušejte. Sami budete překvapeni, kam se tento velmi vyhledávaný kite ještě dokázal posunout.

Switch

 

P.S. O vyjímečnosti tohoto kitu svědčí i to, že první velká várka RPM 2014 byla rozebrána během jednoho týdne! Další dodávka je již na cestě.

 

Carlos Mario a RPM 2014 in action

Vložil: admin, 09.05.2014

Komentáře


Žádné komentáře.

anketa

Letní kite trip (dovolená) v mém případě trvá:





MKB info
?>
login


Registrace

Zapomněli jste heslo?

Partners

design & web puradesign logo - web. stránky

rss newsNewsrss forumForum

Kontakt | Copyright © 2001-2024 Mushow.cz

mushow on facebook