mushow kitestore
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
Mushow Kitestore
forum/poslední
comments/poslední
bazar
Návštěvy
TOPlist

FOIL - první zkušenosti a pojezd

Navigace: mushow.cz / News / FOIL - první zkušeno..

První zkušenosti s HF

 

Vše je smontováno, wind kolem 4m/s - jde se na to...

Když jsem poprvé viděl na HF regulérně jezdit kluky na MKB, připadla mi to konečně smysluplná light wind hračka. Nebudu se zmiňovat o technických věcech, které jsem ani nijak zásadně nezkoumal. Jde mi hlavně o samotný pojezd. První a zásadní bylo to, že HF ma minimální odpor a lze tak i v minimálním windu jezdit draky kolem 10-11m2. Dává to smysl, protože takový kite je lehoučký a udrží se snáze v luftu i ve slabším větru. Přitom naztrácí rychlost točení, takže pojezd je opravdovou zábavou. Nesporná výhoda toho všeho je, že nemusíte kupovat mastodonta nesmyslných rozměrů a prachy investujete do HF, který svou zábavností určitě předčí veškeré LW nesmysly.

 

První rozjezdy jsem absolvoval s vymazleným style. I na hajzl člověk občas musí :D
Postupně jste jistější a jistější....
....a už se na to dá i dívat. Postoj podobný jízdě na SNB není náhodný.

 

Na HF jsem se povětšinou učil s kitem Slingshot Rally 10m, který byl schopen HF rozjet od 3m/s, samozřejmě v závislosti na vaší šikovnosti, která se každou další motohodinou značně zvyšuje. První rozjezdy jsou spíše poskoky, kdy většinou padáte na záda a bok. Velkou devizou mi byla rada zkušenějších z MKB (za což jim děkuji), že váha musí při rozjezdu spočívat hódně na přední noze. Čím rychleji jedete, tím více tlak na přední nohu zvyšujete. Přední nohu bych přirovnal k velmi citlivému tlumiči, který koriguje náhlé výkyvy boardu, aby nedošlo k tlamě s vystřelením zadní části, nebo naopak přes špičku prkna. I když se vám to po počátečních neúspěších zdá nemožné, čím více máte najeto, tím více se vaše kontrola nad boardem zvyšuje. Záleží samozřejmě na škovnosti každého ridera :) Čím více získáváte kontrolu nad boardem, tím více zábavy zažíváte. Úžasná je manévrovatelnost v takto slabém větru. Jedete si boční wind, potom to pustíte po větru (což se někomu může napoprvé zdát těžší, ale o to zábavnější), abyste to najednou zařízli a fičeli neskutečně proti větru. Stoupavost u HF je obdivuhodná, z čehož vyplývají další radovánky. Jedním šlákem si nastoupete a potom fičíte po větru. Děláte si obloučky, které velmi připomínají jízdu v čerstvém powderu na SNB. Nastupuje obrat, kdy šikovnějším jedincům se už po pár pokusech může povést rééčko, zatím utopené. Jedním šlákem jste najednou o 200-300m výše a můžete vyzkoušet skoky. Ty jsou díky minimálnímu odporu a rozjezdu total proti větru i ve slabém větru monstrózní. Můžete zkusit první backroll, kam jsem se zhruba po 12hod. jízdních zkušeností dostal já. Nelze také nezmínit další luxus a to je (kupodivu:) pád. Zapomeňte na stoupání pro prkno na oušku. Stačí počkat s kitem nad hlavou a board vás za chvíli předjede sám. Někdy za ním musíte dokonce bodydragovat, aby jste jej dohnali :D

 

První skoky jsou bojem o to, dostat prkno z vody. Při pádech je ideální se držet co nejdál od foilu :)
Pokud zvládnete timing, začne to lítat...
.... a slušně! V tak slabém větru je to obdivuhodné.

Mezi stinné stránky patří ostré křídla pod vodou, které vám při nepozornosti zanechají pár šrámů na nohách. Po čase se na to dá zvýknout a držíte si při pádech od boardu odstup, startujete opatrněji. Problém může též nastat v případě, že vám ve 2-3m/s kite spadne do vody. V takovémto vánku se každý kite startuje velice obtížně. Další stinnou stránkou je neustálé smontovávání a rozmontovávání foilu a převoz vcelku velkého krámu, který stále někde zavazí.

 

Odměnou vám však bude to, že kdekoliv pojedete, nestane se vám, že se nesvezete. HF jezdí totiž od chvíle, kdy udržíte kite nad hlavou. A to vše při návykové zábavě, relaxu a naprosté volnosti pohybu po vodní hladině. Názor kluků, že jde o tzv. druh kite meditace, je naprosto na místě. A jakmile přifoukne wind nad 6m/s, alou pro klasické cajky.

 

I samotný pojezd je velkou zábavou, né nepodobný jízdě v čerstvě napadlém prašanu. Jestli mě tedy něco z light wind věcí zaujalo, tak HF je určitě cesta! Vyzkůšajte, uvidíte :)

A ještě jedna rada na závěr. Pokud začínáte a znáte někoho ze svého okolí, kdo na HF již jezdí, určitě si nechejte poradit. Veškeré učení tak značně urychlíte.

Good wind!

Switch

 

Cajky: HF Slingshot Alien Air FX, Slingshot Rally 10m2 (2015)

Thanx to fotos: Paca

Vložil: admin, 11.04.2016

Komentáře

Ywosh
29.07.2015 v 13:35

Pekný !!! Řikal jsem Ti, že Tě to veme ! :-). 

Odpovědět
Switch
29.07.2015 v 19:38

Jojo a dnes poprve na Mushowe :) Ve slabem windu fakt slusna zabava...

Odpovědět
ywosh
29.07.2015 v 20:00

 Like. Tak ted uz plati ze tam budes FURT a s 11tkou ! :-) cus tesim se az dame hf pojezd.

Odpovědět
hadrák
29.07.2015 v 12:18

Vítej v klubu!

Dopručil bych ještě nezasouvat hluboko nohy do poutek a být připraven opustit board,když se zvrátí na frontside hranu.Já i Marfi víme.

Odpovědět
admin
29.07.2015 v 12:56

Super. Kazda rada dobra, informaci moc neni....

Odpovědět
jiri
11.08.2015 v 16:10

Ty a marfi víte co konkrétně? dik

Odpovědět
hadrák
11.08.2015 v 16:31

No to,jak dokáže HF ublížit.Mně hrál kotník všema barvama asi týden po tom,co si to chtěl ode mne půjčit marfi v Rewě,zkoušel to na nějakém cizím a už jen Zuzi mi referovala,že si natáh vazy.
Snad stihnul natočit před tou příhodou nějaká pěkná vidka,co jsem tam na něj koukal.Doufám,že se dal rychle dokupy.

Odpovědět
anketa

Letní kite trip (dovolená) v mém případě trvá:





MKB info
?>
login


Registrace

Zapomněli jste heslo?

Partners

design & web puradesign logo - web. stránky

rss newsNewsrss forumForum

Kontakt | Copyright © 2001-2024 Mushow.cz

mushow on facebook